Welkom op de website van toerclub Walcheren !


FIETSCODE TCW

Begin forum > Algemeen > FIETSCODE TCW



 
Tom  Louwerse

Auteur: Tom Louwerse
supervisor forum
Aantal berichten: 93
12-12-22 | FIETSCODE TCW
Op verzoek van de wegkapiteins hieronder de "fietscode TCW".

ROL KOPMAN/VROUW RECHTSVOOR:

1. RICHTING:
De kopman/vrouw rechtsvoor geeft duidelijk de richting aan die we gaan rijden.
Duidelijke armsignalen en roepen: LINKS -RECHTS-STOP-VRIJ- RECHTDOOR
zijn/haar aanwijzingen zijn leidend-die kant gaan we op
(Vooral bij twijfel over de te volgen richting gaan we de kant op die aangegeven is door kopman/vrouw rechtsvoor-is de richting fout stoppen en keren we-)
Dus zit je op die positie (RECHTSVOOR) is dat jouw taak-al dan niet op aangeven van de routebepaler/wegkapitein

2. OVERSTEKEN:
Bij oversteken inschatten of de hele groep over kan steken-aangeven door-STOP-VRIJ te roepen
We steken zoveel mogelijk over als 1 groep

3. TEMPO:
Inhouden na de bocht/klim/obstakels-zorgen dat de groep bijeen blijft- en natuurlijk inhouden bij achterblijvers. Samen uit samen thuis

4. RITSEN:
Bij ritsen versnellen zodat er ruimte ontstaat om in te voegen.

5. WAARSCHUWEN:
DUIDELIJK met armsignalen en roepen aangeven VOOR/TEGEN/PAALTJE- de kopman/vrouw heeft het beste zicht op de weg.


--> RITSEN:
Bron slimmerfietsen.nl

Degene die rechtsvoor rijdt versnelt !!! , en maakt daarmee ruimte achter zich zodat linksvoor achter hem kan inpikken. Op die manier heb je veel meer tijd voordat je bij de tegenligger bent. De volgende tweetallen doen hetzelfde.

Je geeft met signalen aan dat je wilt gaan ritsen. Je roept ”Ritsen”. Ook geef je met gebaren aan wat je collega’s moeten doen en maakt het gebaar dat er smaller gereden moet worden.

NB: De natuurlijke reflex, namelijk dat beide rijders remmen, is niet de juiste. Daarmee gaat immers reactietijd verloren, creëer je niet de benodigde ruimte voor het invoegen en komen degenen die erachter rijden makkelijk in de knel.

Met name rechtsvoor moet alleen maar bezig zijn met naar voren versnellen en zodoende ruimte achter zich te maken. De anderen lossen het dan verder wel op.


--> SIGNALEN:
Bij het rijden in een groep doen niet alleen de benen het werk, maar ook de mond. Communicatie is belangrijk om het rijden soepel en ook veilig te laten verlopen.

Als je in een groep rijdt heb je achter niet voldoende of te laat zicht op wat er vóór gebeurt. Bij achteropkomend verkeer geldt dat omgekeerd ook.

We gebruiken signalen om de anderen op tijd te waarschuwen.

Signalen worden niet alleen geroepen, maar ook met gebaren aangegeven. Want kreten worden soms niet gehoord, gebaren soms niet gezien.

▪ “Vóór”
Is rechts van de groep-roep je wanneer er iets/iemand is of komt op je eigen weghelft. Waarschijnlijk gaat de groep iets naar links om in te halen. Je geeft ook een gebaar.

▪ “Tegen”
Is links van de groep-roep je bij tegenliggers, ongeacht hun rijrichting. Dan moet je mogelijk iets naar rechts of je moet ritsen.

▪ “Achter”
Roep je als bijvoorbeeld een auto de groep wilt passeren. Iedereen weet dan dat hij strak rechts moet (blijven) rijden. Eventueel moet er geritst worden (‘ritsen’ of ‘op lijn’). Mogelijk coacht de achterste rijder het achterop komend verkeer.


▪ “Ritsen”
Roep je als je met naast elkaar rijdt en je achter elkaar wilt gaan rijden. Bijvoorbeeld als de weg smal is en tegenliggers aan kunnen komen.


▪ ”Paaltje”
Roep je bij een obstakel. Ook als het geen paal is. Je wijst ook naar het paaltje


▪ “Tikkie links” of “Tikkie rechts”
Roep je als je je voorganger een klein beetje naar links of rechts op de weg wilt hebben, bijvoorbeeld om beter uit de wind te zitten.

▪ Twee ellebogen tegelijk betekent dat je even gaat staan op de pedalen. Waardoor je fiets iets naar achter komt. De rijder achter je kan dan iets meer afstand nemen om aantikken te voorkomen.

▪ “Hooo!” als er gestopt moet worden of erg vertraagd. Je maakt een dempende/pompende beweging met je arm naar onder. Sommigen steken (zoals bij het skaten) de arm recht omhoog.

Doorgeven
:
Belangrijk is het om gebaren en kreten naar achteren door te geven. Soms roepen de voorsten en horen de volgenden dat goed. Die zijn nog even in gesprek en vergeten het signaal door te geven naar achteren. De achtersten weten dus van niets en worden verrast.

Teveel van het goede
:
Roep en gebaar niet bij ieder klein gaatje in de weg of drie korrels zand, bijvoorbeeld als iedereen er probleemloos rechtuit doorheen kan rijden. Je wordt gek van alle overbodige kreten. En het onderscheid met de signalen die er echt toe doen is er niet.

-- Als je je beperkt tot wat echt nodig is, is iedereen alerter --


Bron afbeelding: slimmerfietsen.nl
Blubs! Waar is d'r blubs?



 
Leen  Tange

Auteur: Leen Tange
lid forum
Aantal berichten: 4
29-12-2022 | FIETSCODE TCW
instructief, vooral de manier van ritsen